Een mes van Damast staal ziet er prachtig uit en is een feest om in je keuken te mogen gebruiken. Damast staal wordt ook wel Damascus staal genoemd. Damast staal wordt van oudsher veel in het midden Oosten gemaakt en diende er aanvankelijk alleen maar voor om het staal beter van kwaliteit te krijgen.  De techniek is tegenwoordig over de hele wereld verspreid en in iedere regio zijn er kleine verschillen en andere tradities. Tegenwoordig zijn de damast messen vooral pronkstukken die super scherp te slijpen zijn en een lange standtijd hebben. Dus als je hier zelf een handvat aan maakt zorg er dan voor dat het er prachtig uit gaat zien!

Hoe wordt damast gemaakt?

Damaststaal is een staal dat gemaakt is uit verschillende staalsoorten, meestal 2, maar soms ook 3. De staalsoorten verschillen onderling in kleur en hardheid en zijn goed van elkaar te onderscheiden. Deze messen zijn gemaakt van 15n20 staal en 1095 high carbon staal. Een gekende en veel gebruikte combinatie. Het smeden van Damast is een langdurig karwei. Bij deze messen begint het met een blokje van 7 lagen staal, om en om hard en iets zachter staal. Dit blokje wordt uitgesmeed (plat geslagen), dubbel gevouwen, uitgesmeed, dubbelgevouwen etc. Totdat er (in het geval van deze messen) 256 lagen staal zijn. Door het lange smeden verbetert de kwaliteit van het staal en wordt het geschikt om topmessen van te maken.

Maten

Het grote mes is ongeveer 24 cm lang en 45 mm hoog. De rug is 2,5 mm dik. Het deel dat in het handvat wordt gemonteerd is ongeveer 92 mm.

Het kleine mes is ongeveer 12 cm lang en 35 mm hoog. De rug is 2,5 mm dik. Het deel dat in het handvat wordt gemonteerd is ongeveer 92 mm.

Onderhoud

Als de messen worden geleverd zijn ze scherp en meteen te gebruiken. Maar de messen kunnen nog veel scherper geslepen worden. Dus leef je uit, met slijp en wetstenen! De messen kunnen roesten. Vooral als ze nog nieuw zijn. Om dit te voorkomen zorg dat ze na gebruik altijd weer even een laagje olie krijgen. Of maak een hoes die geolied is aan de binnenkant.

Selecteer een Afleverpunt