Supplies for woodturners and woodturning

Open dag 2023
9 en 10 april

De open dagen van dehoutdraaierij.nl.  Een 2 jaarlijks feestje voor houtdraaiers en iedereen met interesse in het houtdraaien. Dit jaar voor het eerst 2 dagen achter elkaar en groter dan ooit! Met demonstraties van de beste houtdraaiers van Europa. Eten, drinken, en verkoop van hout en gereedschappen. Check hieronder wie er allemaal komen en schrijf  je vast in voor één van de complete demo’s.

Deze pagina zal in aanloop naar de Open Dagen worden aangevuld met nieuwtjes. Als je wilt weten wanneer er iets nieuws te melden valt, vul dan hieronder je email adres in…(het emailadres wordt nergens anders voor gebruikt)

Dit ben ik

Dit ben ik, Ronald Kanne. Sinds een aantal jaren professioneel houtdraaier. Verder maak ik video’s voor YouTube, geef ik demonstraties en cursussen houtdraaien. En eens in de 2 jaar organiseer ik (met hulp van veel anderen) een open dag voor iedereen die  geïnteresseerd is in houtdraaien…

Aan de Wardsestraat 15 in Nieuw-Wehl

me

Dit is Jan Hovens

Jan is sinds enkele jaren een graag geziene gast hier in de werkplaats. Zowel om de cursus “schroefdraad strelen” te geven als om mij te helpen als ik weer eens teveel werk heb aangenomen. Jan kan alles. Zo heeft hij mij ook geholpen om de Mastodont te bouwen. (lees: heeft hij voor mij de Mastodont gebouwd) Een Mega schalensteek machine. Benieuwd? Jan laat beide zien. De hele kleine doosjes met schroefdraad en de Mastodont. Op de foto hiernaast kijkt hij serieus, het is een momentopname….

Dit is Helen Bailey

Helen Bailey is een houtdraaier uit het Verenigd Koninkrijk. Ze maakt prachtige delicate vormen met veel kleur, vaak opengewerkt en altijd tot in het perfecte afgewerkt. In een Helen Bailey schaal gaat geen fruit of salade. Een Helen Bailey schaal is een klein kunstwerk waar niets in ligt en dat een prominente plek in de kamer heeft. Helen heeft een vol tourschema door heel Engeland. Ze is een veel gevraagd demonstrateur en ze kan erg goed uitleggen wat ze doet. Een genot om naar te kijken. Helen zal op 10 april 3 demonstraties geven die van het begin tot het eind te zien zijn. Om zeker te zijn van een stoel moet je je wel inschrijven. Je kijkt met een kleine groep naar Helens demonstratie en al haar handelingen worden uitvergroot op een scherm vertoond. 

Inschrijven

Inschrijven doe je door op de knop hieronder te klikken! Je komt dan op de pagina waar de 3 demo’s van Helen staan.

Helen demo 1 thin pierced bowl
Helen Bailey

Dit is Rien van Lieshout

Toen Rien van Lieshout pensioneerde als bouwvakker had hij eindelijk tijd voor zijn passie. Houtbewerken. Veel gehoorde kreten van Rien zijn: “Een 5 duimer in een balk slaan is geen houtbewerken”. en “Ik heb 45 jaar dingen van tekeningen gemaakt, dat was lang genoeg!” en “als je van Lieshout heet kun je geen metselaar worden”. Nadat Rien een cursus bij Martin Adomat had gevolgd was de beer los. Hij kocht zich een zwaardere draaibank en vanaf toen werden er alleen nog maar schalen en vazen gemaakt! Zijn handen zijn te groot voor filigrein werk zegt hij zelf. De vorm, de structuur van het hout en de afwerking moeten bij elkaar passen volgens de altijd vrolijke Brabander. Daarom laat Rien op de open dagen zien hoe en waarom hij zijn producten afwerkt. Bovendien zijn er werken van hem te koop. (wist je trouwens dat Rien vroeger heel erg hard kon fietsen!?)

werk van RIen van Lieshout
Rien van Lieshout
werk van RIen van Lieshout

Dit is Marco Derksen

Marco Derksen van Kookstudio 75 in Wehl is een belangrijk man tijdens de Open Dagen van dehoutdraaierij.nl. Marco gaat op een megabarbecue hamburgers en andere lekkere dingen maken voor ons. Dus je hoeft geen brood me te nemen… 🙂

hamburger
Marco Derksen
hamburger

Dit is Pat Carroll

Pat Carroll is een houtdraaier uit Ierland. Hij maakt prachtige holle vormen maar is ook altijd op zoek naar een nieuwe uitdaging. Pat is een aardige vent die zijn buitengewone vaardigheden als houtdraaier combineert met Ierse humor. Dat maakt hem tot een veel gevraagd demonstrateur en een uitstekende leraar.

Op de open dagen zal Pat op 9 april 3 demonstraties geven die van het begin tot het eind te zien. Om zeker te zijn van een stoel moet je je wel inschrijven. Je kijkt met een kleine groep naar Pats demonstratie en al zijn handelingen worden uitvergroot op een scherm vertoond.

3 demonstraties

Pat geeft 3 demonstraties. Kies in het pul down menu welke je wil bijwonen.

10.30 uur. Holle vorm.

12.30 uur. Vierkant doosje

14.30 uur. Natuurrand schalen en holle vormen

carroll
pat carroll
carroll

Dit is Ronny Eelen

Er is niemand op de open dag die zoveel workshops en cursussen heeft gedaan als Ronny. Hij reist half Europa af om andere houtdraaiers beter te leren kennen en van hun technieken te leren. Ronny heeft zich dan ook ontwikkeld tot een alleskunner, maar zijn voorliefde ligt bij de schalen, borden, holle vormen en vazen. Je herkent Ronny aan zijn baard. Als er houtkrullen in zittn is ie gelukkig….

hamburger
Ronny Eelen
hamburger

Dit is Simon Hope

Deze aantrekkelijke jonge man (1974) en draait al vanaf zijn elfde. Met 26 jaar was Simon de jongste die in het register van professionele houtdraaiers stond. Simon heeft uitgebreide ervaring in het demonstreren voor houtdraaiclubs in het Verenigd Koninkrijk en Europa, stond voor het UK premier seminar aan de Loughborough University, het belangrijkste Ierse seminar. Hij gaf les aan La Moulin in Frankrijk en deed vele shows in Duitsland en Oostenrijk. Simon maakt het liefst artistiek draaiwerk en dozen met gebruik van zilver en tin, evenals het maken van Schotse kleine pijpen. (alan pipes) Zijn pijpen worden over de hele wereld bespeeld.

Simon’s belangrijkste focus ligt nu op het ontwerpen en ontwikkelen van zijn eigen assortiment gereedschappen en accessoires dat hij sinds ongeveer 2005 heeft ontwikkeld. Zijn gereedschappen zijn op voorraad bij vele retailers over de hele wereld en worden gebruikt door zowel hobbyisten als professionele draaiers. “Ik streef ernaar om gereedschappen te maken die ik zelf als houtdraaier zou willen gebruiken!”

schroefdraad frezen
simon hope
Schroefdraad frezen met dit schroefdraad hulpstuk

Dit is Ron van Zaltbommel

Ron van Zaltbommel was niet tevreden met de kwaliteit van bestaande oliën waar hij tijdens zijn restauratieprojecten mee werkte en besloot daarom om zelf weer echte houtolie te maken. Samen met een van de laatste ambachtelijke oliekokerijen van Europa maakte hij olie op basis van oude recepten waarin natuurlijke grondstoffen zoals lijnolie en Tungolie de basis vormden. Die oude recepten werden aangepast en verbeterd en zorgen nu voor olie van hoge kwaliteit uit natuurlijke ingrediënten en met geen of zo weinig mogelijk oplosmiddelen. Ron begon op kleine schaal met zijn initiatief in 2013 en levert zijn olie inmiddels in meer dan 6 landen! Hij zal op de open dag aanwezig zijn om alle vragen over het afwerken van hout op luchtige maar duidelijke wijze te beantwoorden en bezoekers kennis te laten maken met échte houtolie.

 

Houtolie
Ron van Zaltbommel
Houtolie