Op tweede paasdag 2 april gooi ik de deuren van de werkplaats weer open. In de werkplaats en 4 grote tenten daaromheen kun je van 10 tot 17 uur weer kijken naar de beste houtdraaiers en hun producten. Special guest dit jaar is Phil Irons. Hij zal laten zien hoe hij zijn holle vormen maakt. Verder zijn er demonstraties excentrisch draaien, afwerken, schroefdraad maken, beeldhouwen, schalen draaien. Het werk van alle draaiers is ook te zien en te koop. Toegang en koffie is gratis!

PHIL IRONS

holle vorm van Phil Irons

 

Phil Irons holle vorm.

Phil Irons is professioneel houtdraaier in Engeland. Hij is vliegt de hele wereld over om zijn werk en methoden te demonstreren. Tegenwoordig zijn zijn vazen en holle vormen zijn veel gevraagd, ieder werk uit een geselecteerd stuk hout met een eigen afwerking. Maar in het verleden was Phil productiedraaier. Duizenden lepels heeft hij gemaakt. Met zijn ogen dicht maakt hij ze nog denk ik.

Phil geeft na de open dag nog een cursus vazen maken van 2 dagen. Die was binnen 2 dagen uitverkocht…

 

 

 

 

Ron van Zaltbommel

Ron van Zaltbommel restaureerde veel gebouwen en was niet tevreden over de kwaliteit van oliën waar hij mee werkte en besloot daarom de enorme kennis die hij had over het afwerken van hout te gebruiken om zelf weer echte houtolie te maken. In 2013 begon hij samen met één van de laatste ambachtelijke oliekokerijen van Europa weer olie te maken op basis van oude recepten waarin natuurlijke grondstoffen als lijnolie en tungolie de basis vormden. Die oude recepten werden verbeterd met nieuwe inzichten en zorgen nu voor olie van constante hoge kwaliteit met natuurlijke ingrediënten en geen of zo weinig mogelijk oplosmiddelen. Inmiddels wordt zijn olie verkocht in 6 landen en ook door dehoutdraaierij.nl. Voor restauratiewerk heeft Ron tegenwoordig dus weinig tijd meer. Voor de open dag gelukkig wel. Hij zal aanwezig zijn (zonder snor!) om alle vragen over het afwerken van hout te beantwoorden en bezoekers kennis te laten maken met échte houtolie.

AANBIEDING

Alleen tijdens de open dag heb ik deze aanbieding:

Yorkshire grit, Hampshire sheen high gloss, C-ax en Ti Wax samen voor € 50,00 !!!

 

Hampshire sheen

Hampshire sheen

Hampshire sheen C-Wax

Hampshire sheen C-Wax

Hampshire sheen Ti-wax

Hampshire sheen Ti-wax

yorkshire grit

yorkshire grit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JAC WIJNHOVEN

 

Jac Wijnhoven (1944) is beeldhouwer met voorkeur voor mathematische, gewaagde ijle vormen met scherpe maar vloeiende lijnen. Sinds kort komen zijn werken deels op een draaibank tot stand.  Zoekend naar de verbinding tussen machinaal draaiwerk en handgemaakte sculpturen. Jac is ook docent “beeldhouwen in hout” aan cultureel centrum De Gruitpoort Doetinchem en jaarlijks exposeert hij met zijn leerlingen bij kasteel Rosendael. (dit jaar op zaterdag 21 juli) Op zijn website www.vanboomtotbeeld.nl zijn meer van zijn werken te bewonderen, maar beter is het om op de open dag van de houtdraaierij.nl de werken in het echt te bekijken!

 

 

 

 

 

JAN HOVENS

Jan Hovens is een graag geziene gast bij mij in de werkplaats. Tot vervelens toe kunnen we **weh**ren over houtdraaien en wat er eventueel verder nog gebeurt in de wereld. Jan is een autoriteit op houtdraaigebied. En hij is innovatief! Vorig jaar kwam hij met een ovaaldraai-apparaat wat hij je graag laat zien op 2 april. Ik vind het altijd het mooiste als Jan schroefdraad streelt. Het gemak waarmee verraadt jarenlange ervaring. Zijn doosjes zijn magnifiek! Hij zal er vast weer een paar maken tijdens de open dag. Ik hoop dat hij er een aantal voor de verkoop in de galerie zet. Mocht je overigens nog vragen hebben over een Engelse sleutel (de baco) dan kan je ook bij Jan terecht. Hij  weet alles over de geschiedenis en gebruik van de Engelse sleutel tussen 1649 en nu…. 🙂

Monique Hovens tref je iets verderop aan tijdens de open dag. Ze “schildert” met een brandpen mooie taferelen in hout.

 

 

 

 

 

 

 

 

RONNY EELEN

Ronny Eelen zal op de open dag een set schalen draaien. Deze set wordt bij opbod verkocht op de dag zelf. Van de opbrengst worden bomen geplant in het Wehlse bos. Uit dat bos komt veel van het hout dat ik gebruik. (kijk ook eens op http://www.vriendenwehlsebos.nl/) Ronny reist half Europa af om andere houtdraaiers beter te leren kennen en van hun technieken te leren. Ronny heeft zich dan ook ontwikkeld tot een alleskunner, maar zijn voorliefde ligt bij de schalen, borden, holle vormen en vazen. Je vindt Ronny in de tent bij de houtverkoop en je herkent hem aan zijn baard…

CLIVE BROOKS

Clive Brooks

Clive Brooks

Clive Brooks is de vertegenwoordiger van Robert Sorby. Clive is zelf houtdraaier en kent dus de problemen en de kleine geluksmomentjes van andere houtdraaiers. Dat maakt hem tot een sparring partner die toevallig ook bij een fabrikant van houtdraaigereedschap werkt. Clive zal op de open dag excentrisch werk draaien. Hij was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de ProEdge slijpmachine en vertelt er graag en veel over! Neem gerust een beitel mee en vraag hem om deze te slijpen op de PoEdge, hij doet het snel en met plezier!

 

 

Stratos XL

Mocht je de aankoop van een Stratos XL overwegen dan is dit je kans. Als je op 2 april een XL koopt krijg je ‘m voor de aanbiedingsprijs en je krijgt er ook nog eens een Stronghold chuck bij en gratis bezorging in Nederland België en Duitsland!

Rien van Lieshout

Toen Rien van Lieshout pensioneerde als bouwvakker had hij eindelijk tijd voor zijn passie. Houtbewerken. Veel gehoorde kreten van Rien zijn: “Een 5 duimer in een balk slaan is geen houtbewerken”. en “Ik heb 45 jaar dingen van tekeningen gemaakt, dat was lang genoeg!” en “als je van Lieshout heet kun je geen metselaar worden”. Nadat Rien een cursus bij Martin Adomat had gevolgd was de beer los. Hij kocht zich een zwaardere draaibank en vanaf toen werden er alleen nog maar schalen en vazen gemaakt! Zijn handen zijn te groot voor filigrein werk zegt hij zelf. De vorm, de structuur van het hout en de afwerking moeten bij elkaar passen volgens de altijd vrolijke Brabander. Daarom laat Rien op de open dag van dehoutdraaierij.nl (2 april, tweede Paasdag) zien hoe hij zijn producten afwerkt.

Frans Giesen

Mijn veel te bescheiden buurman maakt beelden die veel meer mensen moeten zien! Veel van zijn werk is te zien in afgezaagde of omgewaaide bomen. Zo maakte hij voor Natuurmonumenten op 6 meter hoogte een enorme adelaar in een eik bij het Peeske in Beek. Tweede Paasdag staat zijn werk gewoon bij mij op het grasveld en hij staat er zelf bij.